Els dies 20 i 21 de maig, s’ha dut a terme al Centre de Congressos del TecnoCampus la vuitena edició de RecuWaste, l’esdeveniment internacional de referència a Catalunya en matèria de gestió de residus, transició energètica i economia circular. Organitzat pel Consorci de Residus del Maresme, l’esdeveniment ha reunit més de 700 assistents, entre professionals del sector, representants institucionals, empreses i centres de recerca.
Durant dues jornades, els diferents espais del TecnoCampus –l’Auditori, les Sales Burriac i Laia Arquera, el Foyer i la zona exterior– han acollit un programa d’activitats, que ha inclòs ponències, taules rodones, exposicions i espais de networking. A l’exterior, també s’ha pogut visitar una exposició de maquinària innovadora aplicada als serveis públics.
La inauguració institucional s’ha fet a càrrec de David Bote, alcalde de Mataró i president del Consorci, i de Jordi Sargatal, secretari de Transició Ecològica de la Generalitat. La periodista ambiental Maria Josep Picó ha conduït el congrés i ha obert el programa amb un diàleg sobre sostenibilitat, decreixement i benestar social amb ponents de reconegut prestigi com Heike Freire i Carlos Taibo.
Al llarg de les dues jornades, s’han abordat temes clau com: la descarbonització de la indústria, els nous models de recollida selectiva, la simbiosi industrial, l’evolució del reciclatge químic i mecànic, i els reptes del residu tèxtil i la seva traçabilitat.
També s’ha reflexionat sobre l’impacte de la tecnologia i la digitalització en la gestió de residus, amb espais dedicats a la robòtica, la lectura intel·ligent i el monitoratge per satèl·lit.
El segon dia del congrés s’ha centrat en la innovació i els futurs canvis normatius, amb la presentació dels projectes finalistes del premi “Alfonso Maíllo”, una taula rodona sobre el sistema SDDR, i una sessió de cloenda institucional amb representants del Ministeri per a la Transició Ecològica, l’Agència de Residus de Catalunya i el Consorci de Residus del Maresme.
Com a tancament, s’ha realitzat una visita tècnica al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, on els assistents han pogut conèixer les instal·lacions formatives i divulgatives del centre.
Des del TecnoCampus, ens enorgullim d’haver acollit RecuWaste 2025, per reforçar el nostre compromís amb la sostenibilitat, la innovació i la transferència de coneixement al territori.